Aktuális városi programok

Programlehetőségek szállodánkban

Programlehetőségek Siófokon és környékén

Kirándulási célpontok

 

1. Természeti csodák

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park magában foglalja szinte a teljes északi partvidéket, a déli part mentén pedig a Somogyország tájai várnak!

 

Töreki (9 km)

A Somogyi-dombvidék peremén található ez a gyönyörű, lápos vidék, ahonnan látszanak a Balaton-felvidék tanúhegyei és a tihanyi apátság tornyai is. Körülötte Somogy dombjainak erdei, rétek, legelők, tavak – csend és nyugalom. 9 km hosszú sétaúton fedezhetjük fel a vidék szépségét, figyelhetjük meg az itt élő madárfajok százait.

 

Tihanyi-félsziget (20 km)

A félsziget túraútvonalain járva a híres tihanyi apátság mellett megcsodálhatunk levendulamezőt, szürkemarha-gulyát, a Belső-tavat, gejzírmezőt, erdőket és tisztásokat. A félsziget csúcsára felérve pedig a lábaink előtt hever a Balaton csillogó víztükre. A Belső-tó partján a gyermekeket játszópark várja.

 

Badacsony (60 km)

Az egykori vulkán ma már békésen magasodik a Balaton északi partján, mely elsősorban napsütötte lankáin termelt boráról híres. A hegycsúcs megmászása után így igazi badacsonyi szürkebaráttal öntözhetjük kiszáradt torkunkat!

 

Káli-medence (55 km)

Az egykori Pannon-tenger aljzatának maradványa, a híres „Kőtenger” bizarr sziklaszirtjeivel, sziklapadjaival, szél és víz marta kőhátaival, a repedésekben megkapaszkodott cserjékkel és göcsörtös fákkal, a fák közül előbukkanó templomtornyokkal és háztetőkkel igazán megkapó látvány! A salföldi majorban pedig ismerkedhetünk a háziállatokkal, májustól szeptemberig lovas-íjász bemutatón vehetünk részt.

 

2. A történelmi múlt emlékei

Már a rómaiak is szívesen pihentek a Balaton partjánál, és a történelem viharai sem kerülték el környékét – számos felfedezésre érdemes emléket hagyva maguk után.

 

Szántódpuszta (10 km)

A 7-es főút mentén található a 18-19. századi páratlan majorsági műemlékegyüttes, melynek harminc épülete eredeti állapotban őrzi az egykori majorság képét. Kiállítások, a Balaton élővilágát bemutató akvárium, népművészeti bolt, a nyári időszakban lovasbemutatók várják az idelátogatókat.

 

Tihanyi apátság (20 km)

A Tihanyi-félsziget csúcsát uraló barokk apátság mellől csodálatos panorámában lesz részünk, melyről számos költőnk, írónk – közük Jókai, Csokonai is megemlékezik. A templom körül pedig hangulatos házikók között sétálhatunk, betérhetünk a számos étterem egyikébe, vagy a kézműves tárgyakat kínáló boltok kínálatából válogathatunk.

 

Balatonudvari szív alakú sírkövei (30 km)

A falu régi református temetőjének különleges formájú, 19. századi sírjelei valószínűleg helyi kőfaragók egyedi munkái.

 

Balatonfüred (30 km)

Magyarország legrégebbi üdülőhelyén járunk, ahol a reformkorban gyakori vendég volt többek között Széchenyi István, Jókai Mór is. A Jókai villa és más tizenkilencedik századi villák, az árnyas sétányok valódi békebeli hangulatot árasztanak. Környékén a balatonfüred-csopaki borút pincéibe is érdemes betérni egy kóstolóra.

 

3. A bor útjai

 

Balatonboglári borvidék

Az emberi kultúra jelentős emlékeit nem találhatjuk meg ezen a tájon, amelyet még kétháromszáz esztendeje is a Balaton vize uralt. Így Somogyország elsősorban a csendes túrázás, az érintetlen természet vidéke. A dél-balatoni borút állomásai elsősorban Balatonboglár és Balatonlelle környékén találhatóak, de pl. Zamárdiban, Kéthelyen is igazán kiváló borokat kóstolhatunk.

 

Balatonfüred-csopaki borvidék

A Tihanyi-félszigetet is magában foglaló borvidéket az alacsony hegyek és a köztük húzódó regényes völgyek, nagy múltú települések hangulata uralja. E sokszínű vidék valamennyi falujában izgalmas új ízekkel találkozhat a borturista!

 

Badacsonyi borvidék

A Tapolcai-medence, a tanúhegyek, Szigliget és Badacsony együttese felejthetetlen élményt nyújt. A vulkánikus talajon termő szőlőkből pedig a páratlan tájhoz méltó, különleges borok teremnek!

 

Balatonfelvidéki borvidék

A zegzugos, nyugalmat és csendet árasztó Káli-medence mellett a festői kisváros, Keszthely és környéke (Hévízzel és a Kis-Balatonnal) tartozik ehhez a pihenési lehetőségekben és látnivalókban egyaránt gazdag borvidékhez.

 

Túraajánlatok gyalog és kerékpárral

 

1. Siófoki séta

Kellemes, nyugodt séták lehetőségét és érdekes látnivalókat rejt Siófok, az alábbiakban egy lehetséges útvonalat szeretnénk bemutatni Önöknek. Közvetlenül szállodánk mellett található a város két nevezetessége, a vitorlás kikötő, valamint a meteorológiai állomás, mely elsők között értesít minket a közeledő viharokról. Az állomás udvarán Borsos Miklós „Uránia” című szobrát láthatjuk.

Miután átsétáltunk a Sió csatorna felett átívelő hídon, közvetlenül a parton, egy kis parkocska mögött találjuk a zeneiskola épületét. Az iskola épülete előtt Bartók Béla emlékműve látható. Balra a Batthyány utca kezdődik, amely a város üdülő területének egyik legrégibb része. Ide sétánk során még visszatérhetünk, hogy rácsodálkozzunk a régi villasorra. Sétánk során a Jókai-parkban gyakran találkozhatunk mókusokkal.

A Balaton partján kezdődik a Sió csatorna, mely összeköti a Balatont a Dunával. 1863-ban épült meg az első zsilip, mely a tó vízszintjét lesüllyesztette a Déli vasút építése miatt. A kikötő fő mérnöki létesítménye a vízeresztő és hajó-zsilip, ami az 1940-es években épült. Az első balatoni gőzöst, a Kisfaludyt 1846. szeptember 21-én eresztették vízre. Napjainkban a siófoki kikötőből menetrendszerinti és sétahajók indulnak.

Közvetlenül a tó partján terül el a Rózsa-liget. A virágágyások és a rózsabokrok sokszínűsége, az óriás platánok adta árny, a tó nedves érintése paradicsomi atmoszférát teremt. A Balaton átúszás tömegeket vonzó esemény. Minden évben a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják erejüket az északi parttól a déliig történő átúszásban. A Rózsa-ligetben szobor idézi fel a tó első átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak az emlékét. A parkban ezen kívül még néhány érdekes szobor található: Vilta Tibor „Balatoni sellő” (1974) Somogyi József ”Halászok”(1998), és Varga Tamás „Karithy” szobra. A 2005-ben felújított, gyönyörű Jókai parkon keresztül eljuthatunk a már említett Batthyány utcára. A villasoron végigsétálva jutunk vissza a Baross hídhoz és onnan a szállodába.

 

2. Kerékpáros és gyalogtúra ajánlataink Siófok környékén

Siófokon és környékén az alábbi túraajánlatokat gyűjtöttük össze Önöknek. A túrák egy része Zamárdiból, illetve Balatonföldvárról indul. Ide eljuthatunk autóval, vonattal vagy a Balaton partját követő kerékpárúton kerékpárral is. Zamárdi 10 km-re, Balatonföldvár 15 km-re található Siófoktól.

 

Töreki gyalogtúra (9 km) és kerékpártúra (23 km)

Siófok nyugati határában (szállodánktól 4 km-re), a Balatonra merőlegesen húzódó völgyben helyezkedik el a Töreki Halastavak természetvédelmi terület, melynek legfőbb értéke a Cinege-patak és a patakra épült, 10 tóból álló vízrendszer. A vidék jellemzője az élőhelyek nagy változatossága – tó, mocsár, kaszáló, száraz gyep és erdő -, ami sok értékes élőlény életterét biztosítja. A jellegzetes élőlények bemutatását egy 9 kilométeres tanösvény szolgálja, magyar, német és latin nyelvű tájékoztató táblák segítik a növény és állatvilág megismerését. Itt látható például egy több százas partifecske kolónia és a gyurgyalagok élőhelye. A kirándulók egy tavi és egy erdei pihenőhelyen fogyaszthatják el elemózsiájukat. Kerékpárral a dél dunántúli piros turistaútvonalra csatlakozva Töreki falun keresztül térhetünk vissza Siófokra.

 

Kerékpártúra Siójutra (Siófok – Siójut – Balatonszabadi – Szabadifürdő – Siófok, 21 km)

Ezen kerékpártúra során belekóstolhatunk a somogyi dombvidék hangulatába. Siófokról délre indulunk, a Sió-csatorna partján vezető, újonnan épített kerékpárúton, mígnem elérjük Siójutot. Itt a Sió-csatornát átszelve Balatonszabadira érünk és az utat követve visszatérünk Siófok felé. Siófokon a balatoni kerékpárútra fordulunk, és azon térünk vissza a szállodába. (Aki hosszabb túrára vágyik, az tehet egy kitérőt Siójutnál a kerékpárút végéig, amely pár km-t követően ér véget. Másik kitérőre Ádánd felé van lehetőség, ahonnan a hetyei templomrom megtekintése után térünk vissza Siójutra).

 

Gyalogtúra Zamárdi határában (Zamárdi vasútállomás – Szamárkő – kilátó – Vaskereszt – tájház – 6 km)

Zamárdi vasútállomástól már turistaút vezet a település névadójának tartott Szamárkőhöz. Innen a sárga jelzésű úton haladunk a csodálatos panorámát kínáló kilátóhoz, majd a Kőhegyen található magányos sziklacsoporthoz, amely az ősi időkben áldozóhely volt. Erdős tájékon folytatjuk utunkat a Vaskereszthez, majd a sárga jelzést tovább követve a Kopaszdombon keresztül térünk vissza Zamárdiba. Mielőtt visszaérnénk a vasútállomáshoz, érdemes megtekinteni az 1847-ben épült tájházat, mely a Balaton vidékének jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán.

 

Kerékpártúra Balatonendrédre (Zamárdi – Szántódpuszta – Balatonendréd – Zamárdi, 20 km)

A balatoni kerékpárúton kerekezünk Zamárdiba, ahol a vasútállomásnál dél felé fordulunk, majd rövid idő után jobbra kanyarodunk és a 7-es úttal párhuzamos Fő utcán indulunk nyugati irányba. Út közben megtekinthetjük a zamárdi Tájházat (Fő u. 83.) is. A zöld jelzésű úton folytatjuk utunkat, míg elérjük következő állomásunkat, Szántódpusztát. A 18 – 19. századi páratlan majorsági műemlékegyüttes harminc épülete eredeti állapotban őrzi az egykori majorság képét. Ezután délnek fordulunk, Tab irányába és a piros jelzésű úton a somogyi dombok között kerekezünk tovább. Nem sokkal miután elértük a Gyugyipatakot, továbbra is a piros jelzést követve balra letérünk a betonútról és hamarosan elérjük Balatonendrédet, melynek leghíresebb látnivalója a Kájel csipkeházban (Kossuth u. 30.) az egykor nagyhírű csipkeverés történetét szemléltető kiállítás. Onnan a műúton térünk vissza Zamárdiba, majd Siófokra.

 

Túra a Kereki várhoz (Balatonföldvár – Kereki – Kőröshegy – Balatonföldvár, 20 km)

 

Gyalogtúrázóknak és kerékpárosoknak egyaránt ajánlott, izgalmas útvonal, mely Somogy megye legjobb állapotban megmaradt várromjához vezet. A piros színnel jelzett turistaösvény a balatonföldvári vasútállomástól indul és Kereki közepén ér véget. Az országutat elhagyva jellegzetes somogyi tájon, szép erdők fái közt halad délnek az út, és hamarosan látható válik Fejérkő vára, vagy egyszerűbben a kereki vár. A vár múltja nem ismert teljesen, valószínűleg a 14-15. században épült. A törökökkel vívott harcok idején ugyan felrobbantották a várat, de mindezek ellenére elég sok minden látszik belőle: boltíves részletek, ajtónyílások, tíz méter magas falak is láthatók. A gyalogosok Kerekiből Kőröshegy érintésével autóbuszon is visszatérhetnek Balatonföldvárra, majd Siófokra.

AJÁNLATAINK: